Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

A "Little Susie" rejtélye

Szerintem sokan gondolkoztak azon, hogy MJ miért írt dalt, egy Susie nevű kislányról.
Hát én most a megfejtést elhoztam Nektek ;):

 

Úgy gondolom, MJ-nek sok „mellőzött” száma van, melyek nagyszerűségét még a rajongók sem igazán fedezték fel, nemhogy mások. Ezt saját tapasztalatból mondom! Több olyan dalával is találkoztam ez elmúlt év során, amit azelőtt vagy egyáltalán nem ismertem, vagy soha nem hallgattam végig, mondván nem tetszik, nem értem a szöveget, a koncepciót… mit akart ezzel az egésszel?! Aztán fokozatosan kezdtem rájönni… Fel akarta ébreszteni az embereket, felrázni őket. Vegyétek észre, „ilyen” is létezik ebben a világban, még akkor is, ha senki nem akar róla tudomást venni. Nekem hasonlóan Nagy Ébredés volt a Shout, a Money, a HIStory, Is It Scary… és most a „Little Susie” c. dal.

Magyar szövege:

 

Kicsi Susie
(Little Susie)


Valaki megölte Kicsi Susie-t,
Az éneklõ kislányt,
Aki mindig délben dalolt.
Ott volt, sikoltott
Hangja végzetét jelezte,
De nem sietett senki segítségére.
Leesik a lépcsõrõl,
Ruhája elszakad,
Ó, vér csillog hajában.
Titok lappang a levegõben
Ott fekszik oly fiatalon
Törékeny kis teste.
Óvatosan emelik fel
Ó, vér csillog hajában.
Mindenki eljött, hogy lássa
A most már halott lányt.
Szemei élettelenül bámulnak.
És hirtelen a tömegbõl valaki azt mondja:
Ez a kislány hiába élt
Arcáról gyötrelem és fájdalom tükrözik
De csak a szomszéd férfi
Ismerte Kicsi Susie-t és most sír,
Ahogy lehajol,
Hogy lezárja Susie szemeit.
Ott fekszik oly fiatalon
Törékeny kis teste
Óvatosan emelik fel
Ó, vér csillog hajában.

Mindez Isten rendelése volt,
Hogy énekelje a dalt,
Hogy valaki árvaként meglássa õt.
Hogy felismerd, a remény végleg elszállt
És beteljesítsd sorsod
Aztán kiálts
Úgy, hogy senki sincs ott...
Tudta, hogy nem törõdnek vele

Az apa elhagyta otthonát,
Szegény anya meghalt,
S Susie egyedül maradt.
Nagyapa lelke is rég elszállt
Senki sem maradt
Õt szeretni.
Mennyire viselheti el valaki
Az imáiban lévõ nélkülözést?
A nélkülözés ölhet,
Mint egy lélekbe szúrt kés
Ó igen
Kicsi Susie oly keményen harcolt az életért.
Ott fekszik oly fiatalon
Törékeny kis teste
Óvatosan emelik fel
Oly fiatal és ártatlan

 

 

 

 

Aki nem tudná Michael Jackson rajongott a komoly zenéért. Ismerősök/barátok nyilatkozatai alapján otthonát általában ezek a klasszikus dallamok töltötték be. Állítólag ő maga is komponált - húga Janet Jackson mesélte egy interjú alkalmával - de tudta soha nem dobhat piacra egy tisztán komoly zenei albumot, mivel az emberek más stílust szoktak meg tőle és ennek hatására talán hátat fordítanának neki. Mégis, néhány dalába belecsempészte ezeket az elemeket. Ilyen a kicsit „opera” jellegű Kicsi Susie is, ami egy igen hosszú, ca. 6 perces dal és egy kórussal kísért klasszikus zenei alappal kezdődik. A kis „zenedobozos” elemet különösen érdekesnek találom… Ez rátesz még egy lapáttal az amúgy is hátborzongató atmoszférára.

 

Egyébként igaz történet ihlette. 1972-ben meggyilkoltak egy Susie nevű kislányt. Michael ennek hatására írta a dalt és 1995-ös HIStory albumán a kislány emlékének dedikálta. A teljes történetet egy rajongói oldalon olvastam, nem tudom mennyi igaz belőle… elég meseszerűnek tűnik.

 

Élt egyszer egy kicsi lány, akit Susie-nak hívtak. Minden szülő álma, okos és imádnivaló. Mindent megtett a családjáért, de senki se szerette. Az anyja drog dealerként kereste a betevőt, apja egy elmegyógyintézet beutaltja volt. Csak Anna, az idősebb nővére viselte gondját. Szinte lányaként szerette. Csakhogy Anna tragikus baleset áldozata lett, a közeli kórházban halt meg. Susie-t ezután a nagyapja vette gondjaiba, aki ezt szó szerint értette… rendszeresen molesztálta a kislányt, egy nap pedig örökre elhagyta őt. Nemsokkal ezután Susie végleg magára maradt. Egy éjjel betörtek a házba, hogy pénzt lopjanak… Susie pedig az útjukban volt, így meggyilkolták. Mikor a rendőrök kiértek, a kicsi lány élettelen teste ott feküdt a lépcső alján, szemei a semmibe révedtek, hajához vér tapadt. Holttestét elhamvasztották és a folyóba szórták. Mai napig az a mendemonda kering, hogy ha a nevét kiáltod és jól figyelsz, Susie kétségbeesett hangja felcsendül, segítségért kiált, melyet soha nem kapott meg.

 

Ami még érdekesség lehet a dallal kapcsolatban… Michael-t több dolog is inspirálta – nemcsak az igaz történet. Ezek közül az egyik egy angol költő, Thomas Hood verse, a „Sóhajok Hídja” – Bridge of Sighs. MJ a vers pár sorát „átemelte” – persze nem egy az egyben, úgyhogy ilyen formán nem minősül plágiumnak. Valószínűleg megérintette a vers, mely egy fiatal nő öngyilkosságáról szól, aki egy hídról leugorva vízbe ölte magát. A két történet között tehát – részben – párhuzam vonható. Szabó Lőrinc fordítása pedig gyönyörű. :)

 

 

Thomas Hood: A Sóhajok hídja

Im, egy boldogtalan
  élet után
itt fekszik oktalan
  ez a leány!

Vigye és tegye le
  lágyan a kar;
szobor a termete,
  szép, fiatal!

Ruhája mocskos,
  rátapad, lucskos
ingéből víz csepeg
  most is a hídra;
vigyétek, em
berek,
  szánva, ne szidva!

Nem kéne turkálni,
sorsában furkálni,
  ez itt a vég;
többé nem becstelen,
nem maradt rajta szenny,
  csak ami szép.

Ha nagyott bukott is,
  Éva maradt -
Töröld le, ott is,
  ajkán a sarat.

Fésü alól haja
  hogy kibomolt!
Emberek óhaja,
szomorú sóhaja
  kérdi: ki volt?

Apja ki volt? Hol az
  anyja? Zokognál,
húga vagy öccse, ha
  most vele volnál?
Vagy tán a szíve volt
másé, ki híve volt
  s több amazoknál?

Jaj, de hát ritka a
szeretet titka, a
  krisztusi kincs!
Óh, milyen gyász neki:
itt a sok ház, s neki
  otthona nincs.

Húga, a bátyja,
nem védte családja,
  mint azelőtt;
betölt a nemezis:
kedvese, esze is,
az Isten keze is
  elhagyta őt.

Hol sürü rendben
ring a vizekben
  a lámpafüzér
s paloták sora dobja
fényét a habokra,
ott állt s beragyogta
  a hontalan éj.

Zord tavaszi szél
  riogatta vacogva,
de hívta az éj
  s a sötét csatorna:
az élet szörnyűség,
a halál őrűltszép!
  És visz a vágy -
akárhol, akárhol,
  csak itt ne tovább4

Leugrott! Őrület!
Vad folyó, jéghideg,
  halálos íz -
Ha ugrott, te lökted,
mindig zúg előtted,
  gaz férfi! a víz:
nyeld te is, fürödj meg
  benne, ha bírsz!


Vigye és tegye le
  lágyan a kar;
szobor a termete,
  szép, fiatal!

A halál rabja már
és minden tagja már
  merevedik;
nyujtsuk ki rendesen
s te fogd le csendesen
  nagy szemeit.

Mibe e sárlepett
  szem belelát,
aminek tükre lett
a végső rémület:
  a túlvilág.

Üzte vad láz régen
megölte gyász, szégyen;
mostoha világnak
árvája - de már csak
  a béke övé.
Kulcsold imára
kezét simán a
  szíve fölé!

Legyen, égbe ha ér fel,
  töredelmes és bús,
s vállalja bünét el,
  az üdv ura, Jézus!

/Szabó Lőrinc ford./

 

A másik inspiráció egy osztrák művész, bizonyos Gottfried Helnwein-tól érkezett. 1974-es sorozata, a „Szépséges Áldozat I.-II.” és az 1976-os „A Fény Gyermeke” c. festményei alapján. …és én mondom, ezek még a művész enyhébb alkotásai közé tartoznak.

 

Itt kiragadnék egy idézetet, mely azt foglalja össze, a mai világ milyen szinten kizsákmányolja a gyermeki ártatlanságot. Bár Helnwein művei helyenként megdöbbentőek, mégis szükség van rájuk, hisz társadalmunk romlottságára hivatott felhívni a figyelmet.


 

little-susie_helnwein.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: www.mjfaces.blogter.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Oyato64

(Utifa90, 2019.01.20 13:50)

http://ggwadvice.com//index.php?qa=51936&qa_1=farmacia-rep%C3%BAblica-comprar-nateglinide-original-generico http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/bon-plan-achat-amfidor-sildenafil-citrate-acheter-sildenafil http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/comprar-valedonis-en-internet-chile http://wu-world.com/profiles/blogs/sildehexal-sildenafil-citrate-o-acheter-sur-internet-sildenafil http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/site-serieux-pour-acheter-plusefec-50mg-comment-se-procurer http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/wellbutrin-bupropion-sans-ordonnance-acheter-sur-internet http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/order-vigramax-best-online-pharmacy-for-quality-vigramax-reviews http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-sulfasalazina-sin-receta-de http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/vimax-25mg-generique-achat-2018-prix-sildenafil-citrate-120 http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/alfuzosina-10-mg-donde-comprar-sin-receta-de-calidad-argentina http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/refren-sildenafil-citrate-comprar-online http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/caprenafil-200-mg-en-ligne-moins-cher-achat-site-fiable http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-ah-zul-de-confianza-brasil http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/order-indapamide-2-5-mg-safely-indapamide-to-buy-mexico http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-valaciclovir-sin-receta http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/achat-vasifil-130mg-en-ligne-moins-cher-livraison-gratuit-acheter http://recampus.ning.com/profiles/blogs/aggra-buy-no-rx-can-i-buy-sildenafil-citrate-in-trusted-medstore http://javamex.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-cianeo-tadalafil-envio-24-horas-on-line http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/order-vigrande-online-cheap-vigrande-generic-drugs http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/erotid-60mg-en-ligne-pas-cher-securise-generique-tadalafil-suisse http://crosstv.ning.com/profiles/blogs/order-esantop-25mg-safely-how-to-order-sildenafil-citrate https://www.olliesmusic.com/blog/24293/farmacia-online-donde-comprar-amitriptylina-25mg-rГЎpido-mГ©xico-como-comprar/ http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/tantrix-como-posso-comprar-entrega-r-pida-internet-rep-blica http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-meloxicam-mas-barato-honduras http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-verventi-sin-receta-y-pagar-con

Nicam06

(Efera39, 2019.01.19 23:29)

http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/comprar-donaton-tadalafil-40-mg-sin-receta-en-internet-estados
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/generique-lifta-tadalafil-acheter-sur-internet-lifta-10-ou-en
http://lifestir.net/blogs/post/74466
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/periactin-cyproheptadine-4-mg-donde-puedo-comprar-sin-receta-en
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/bon-site-achat-synalis-bon-marche-synalis-pas-cher-en-ligne
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-filagra-sin-receta-env-o-r-pido-espa-a
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-lovemore-tadalafil-20mg-sin-receta-de-calidad
http://football.ning.com/profiles/blogs/ciclosporine-100-mg-sur-internet-pas-cher-commander-avec-visa
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-dali-tadalafil-sem-receita
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-ciavor-diario-20-mg-gen-rico-pre-o-pela
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/vitarfil-sildenafil-citrate-25mg-o-commander-bas-prix-site
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/viagra-sildenafil-citrate-donde-comprar-online
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/cefuroxime-125mg-buy-how-can-i-order-ceftin-cheap
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-alivher-25mg-bas-prix-sildenafil-citrate-en-ligne-moins
http://brooklynne.net/profiles/blogs/refren-sildenafil-citrate-como-comprar-gen-rico-envio-rapido-pela
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-tada-diario-10-mg-gen-rico-sem-receita
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-alfin-sildenafil-citrate

Gawax76

(Siyux83, 2019.01.17 19:22)

http://brooklynne.net/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-dutasterida-0-5mg-barato http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/prilo-sildenafil-citrate-comprar-gen-rico-r-pido-na-internet http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/o-commander-du-en-ligne-zestogra-50-mg-acheter-zestogra-ligne http://bricolocal.com/profiles/blogs/synalis-60mg-donde-puedo-comprar-sin-receta-de-forma-segura http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/acheter-vrai-hydrochlorothiazide-generique-en-ligne-bon-prix http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-o-gen-rico-de-doxazosin-mesylate-2mg-de http://snopeczek.hekko.pl/227620/vasifil-25-mg-comprar-com-desconto-portugal http://movsam.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-capecitabina-r-pido http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-generico-tiova-tiotropium-bromide-por-internet http://showmeanswer.com/index.php?qa=37051&qa_1=cianeo-tadalafil-comprar-horas-brasil-comprar-cianeo-farmacia http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-virineo-sildenafil-citrate-entrega-em-48h-via http://mehfeel.net/mehfeel/blogs/post/76426 http://bricolocal.com/profiles/blogs/dexamethasone-0-5mg-buy-online-dexamethasone-online-order-cheap http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/order-cialis-40-mg-online-how-to-buy-tadalafil-in-verified http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/o-commander-du-en-ligne-leegra-sildenafil-citrate-200-mg-moins http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-astelin-azelastine-10-mg-env-o-urgente-puerto http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/order-agitafil-safely-buy-agitafil-tablets-uk-cheap http://movsam.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-ciavor-10-mg-gen-rico-envio-rapido-online-brasil http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/puedo-comprar-generico-clomipramina-25-mg-env-o-gratis-usa http://bricolocal.com/profiles/blogs/h-for-20mg-onde-comprar-entrega-em-24h-brasil http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/site-serieux-achat-sex-o-vigor-120-mg-peut-on-acheter-du http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-lipizem-atorvastatin-40mg-lipizem-belgique-vente-libre http://kutoos.unifiedly.com/blogs/post/206323 http://soruanaliz.com/index.php/19312/comprar-generico-naltrexona-50mg-en-internet-paraguay http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/order-discount-emposil-120-mg-online-buy-emposil-online-vipps http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-teofilina-300-mg-sem-receita

Utaxi97

(Natel61, 2019.01.17 05:22)

http://movsam.ning.com/profiles/blogs/cialysin-tadalafil-40-mg-donde-comprar-sin-receta-por-internet
http://wu-world.com/profiles/blogs/citalopram-donde-comprar-sin-receta-env-o-r-pido-reino-de-espa-a
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-viagra-sildenafil-citrate-100-mg-e-quanto
http://property.ning.com/profiles/blogs/order-duodart-0-5-mg-where-can-you-buy-duodart-with-dutasteride
http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-colospa-bon-marche-rapide-colospa-sur-internet-sans
http://ultimatefandomsite.com/oxwall/blogs/post/5681
http://snopeczek.hekko.pl/229694/farmacia-comprar-generico-fenofibrato-rapido-uruguay-comprar
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-generico-trimetoprima-800mg-online-colombia
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/order-cyvel-60mg-on-sale-buy-generic-cyvel-us-seller
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/comprar-generico-lasix-sin-receta-por-internet-m-xico-comprar
http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/trouver-du-niagra-sildenafil-citrate-200mg-prix-sildenafil
http://barbershoppers.org/blogs/post/45235
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-cialis-20-mg-internet-brasil
http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/glustin-30mg-comprar-gen-rico-barato-na-internet
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/blupill-100mg-onde-comprar-gen-rico-forma-segura-brasil
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/valpram-500mg-o-en-commander-acheter-divalproex-en-ligne-avec
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/buy-sildamek-25mg-how-to-buy-sildenafil-citrate-safely-online
http://snopeczek.hekko.pl/229437/order-agitafil-40mg-cheap-online-canadian-pharmacy-agitafil
https://www.olliesmusic.com/blog/25393/comprar-generico-venlafaxina-37-5-mg-con-garantia-panamГЎ-venlafaxina-quiero/
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-videnfil-sildenafil-citrate
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/suvvia-sildenafil-citrate-onde-comprar-com-desconto-brasil
http://www.themindbook.org/nmp/blogs/post/394
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-pour-achat-funtoosh-livraison-gratuit-funtoosh-50mg
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/site-achat-vigadol-200-mg-sildenafil-citrate-en-france-vente
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/finasteride-5-mg-sans-ordonnance-commander-fincar-en-ligne-avec
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/viagra-150mg-buy-online-how-can-i-buy-sildenafil-citrate-quick
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/comprar-virineo-gen-rico-urgente-na-internet
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-viagra-sildenafil-citrate-50mg-sin-receta

Ebofe79

(Okeni97, 2019.01.16 14:32)

http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/virecta-sildenafil-citrate-sur-le-net-acheter-livraison-gratuit
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/cialove-60mg-generique-achat-site-fiable-cialove-20mg-prix-en
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/alpink-sildenafil-citrate-25-mg-livraison-rapide-pas-cher
http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=20182&qa_1=securise-genagra-ordonnance-pharmacie
http://showmeanswer.com/index.php?qa=38590&qa_1=amoxapine-asendin-100-mg-onde-comprar-envio-rapido-brasil
http://sn.ras.ru/index.php/blogs/1113/50798/farmacia-online-donde-comprar-he
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/low-price-trepol-150-mg-buy-online-trepol-150-mg-online-pharmacy
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-prilo-n-o-precisa-receita-m-dica-pela
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/viagra-comprar-de-forma-segura-estado-libre-asociado-de-puerto
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/protonix-20mg-order-without-prescription-protonix-capsules-buy
http://kutoos.unifiedly.com/blogs/post/204973
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-sex-men-sildenafil-citrate-50-mg-mas-barato
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-viagra-120mg-sin-receta-barato-espa-a
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/commander-en-ligne-alsigra-sildenafil-citrate-100mg-moins-cher
http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/para-comprar-sildenafilo-sildenafil-citrate-sin-receta-r-pido
http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-siagra-sin-receta-mas-barato-el
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/tadaflo-tadalafil-como-puedo-comprar-buen-precio-usa
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/virineo-onde-comprar-gen-rico-r-pido-pela-net-brasil

Xinaf37

(Hinaf74, 2019.01.14 10:05)

http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-regalis-20mg-fiable-rep-blica-de-costa-rica http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-en-ligne-isoptin-bas-prix-livraison-express-pharmacie http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-sotalol-40mg-sin-receta-urgente http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-dipiridamol-gen-rico-urgente-online-rep http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/corsenile-o-en-commander-sildenafil-citrate-online-for-france http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/dapoxetina-priligy-onde-comprar-mais-barato-no-brasil-como http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/comprar-sialis-tadalafil-env-o-urgente-ecuador-comprar-tadalafil http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/cheap-selerup-100-mg-buy-online-selerup-where-to-buy-london http://www.facecool.com/profiles/blogs/alpink-en-ligne-bas-prix-acheter-le-prix-du-generique-sildenafil http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/comprar-vigro-sin-receta-r-pido-argentina http://snopeczek.hekko.pl/230089/metformin-glyburide-purchase-glucovance-approved-medstore http://korsika.ning.com/profiles/blogs/discount-olvion-150mg-buy-online-where-can-i-order-sildenafil http://recampus.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-viagra-sildenafil-citrate-150mg-gen-rico-barato-qual http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-tada-diario-tadalafil-10mg http://movsam.ning.com/profiles/blogs/sabu-sildenafil-citrate-100-mg-generique-en-ligne-moins-cher-2018 http://bioimagingcore.be/q2a/48115/buy-honygra-25mg-online-buy-generic-honygra-online-america http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-du-en-ligne-vigadol-sildenafil-citrate-120-mg-faut-il http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/acheter-pilule-nayadum-130mg-achat-de-nayadum-en-espagne http://ggwadvice.com//index.php?qa=51974&qa_1=farmacia-generico-dexametasona-entrega-decadron-farmacia http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-tamsulosin-gen-rico-com-desconto http://snopeczek.hekko.pl/230009/como-realizar-un-pedido-nevirapina-sin-receta-por-internet http://wu-world.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-silvasta-25-mg-con-garantia http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/wingora-au-rabais-et-securise-prix-wingora-pharmacie-monge http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/blupill-onde-comprar-gen-rico-urgente-rep-blica-federativa-do http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/farin-como-posso-comprar-sem-prescri-o-internet-portugal http://bobford.ning.com/profiles/blogs/vizarsin-bon-marche-livraison-express-vizarsin-pharmacie-prix http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/d-nde-comprar-pulmopres-tadalafil-por-internet

Veyiv04

(Wawip57, 2019.01.13 11:18)

http://wu-world.com/profiles/blogs/silfeldrem-sildenafil-citrate-como-comprar-sin-receta-env-o
http://soruanaliz.com/index.php/18321/comprar-gen%C3%A9rico-for-tadalafil-60-mg-pre%C3%A7o-online-portugal
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/metaxalone-400mg-order-best-price-for-metaxalone-2-400-mg
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/cheap-falic-130mg-buy-online-falic-review-buy
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/azasan-25mg-moins-cher-sans-ordonnance-azathioprine-25-prix
http://crosstv.ning.com/profiles/blogs/erotil-sildenafil-citrate-puedo-comprar-en-internet-honduras
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/comprar-viagra-50mg-gen-rico-sem-prescri-o-brasil
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/novigra-130mg-order-cheap-where-to-buy-sildenafil-citrate-without
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/order-hewon-120-mg-cheap-how-can-i-purchase-sildenafil-citrate
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-dejavu-50mg-sin-receta-con
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/purchase-low-price-cialis-40-mg-cialis-canada-cost-per-pill
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/viagra-200mg-en-ligne-achat-securise-achat-sildenafil-citrate-en
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/viagra-50mg-en-ligne-moins-cher-acheter-paiement-visa-viagra-prix
http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=20707&qa_1=comprar-bisoprolol-fumarate-mastercard
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/discount-viagra-50-mg-order-online-how-to-purchase-sildenafil
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/cialis-tadalafil-livraison-discrete-bas-prix-prix-tadalafil-maroc
http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/gladium-donde-comprar-sin-receta-de-confianza
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/diserec-donde-puedo-comprar-sin-receta-de-calidad

Sepaj47

(Vocuq78, 2019.01.13 02:11)

http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/buy-lisinopril-hydrochlorothiazide-no-rx-can-i-order-zestoretic http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-ohay-tadalafil-sin-receta-mas http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-dapsone-diaminodiphenyl-sulfone-1000mg-sin http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/furosemida-donde-puedo-comprar-sin-receta-buen-precio-usa http://property.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-oxibutinina-2-5mg-envio-urgente-pela-net http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-adcirca-tadalafil-20-mg-gen-rico-de-forma http://ggwadvice.com//index.php?qa=51752&qa_1=rapide-sildenafil-citrate-120mg-ordonnance-acheter-pharmacie http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=23075&qa_1=puedo-comprar-cipro-ciprofloxacin-1000mg-receta-internet http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/vigrasol-donde-comprar-sin-receta-de-calidad-espa-a-vigrasol-25mg http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/lovemore-tadalafil-onde-comprar-e-quanto-custa-via-internet http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/nimodipine-30mg-order-how-can-i-buy-nimotop-fast-delivery http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/viasil-comprar-gen-rico-sem-receita-na-internet-portugal http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/tada-40-mg-comprar-gen-rico-melhor-pre-o-brasil http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/videnfil-sildenafil-citrate-100mg-como-posso-comprar-de-confianza http://clan.hupshup.com/blogs/post/14236 http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/paracetamol-500mg-donde-comprar-barato-espa-a-como-comprar http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-cialove-sin-receta-con-seguridad-rep-blica http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/prilo-sildenafil-citrate-comprar-gen-rico-e-quanto-custa-on-line http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=21831&qa_1=rozgra-sildenafil-citrate-comprar-garantia-comprar-receita http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-lumix-sin-receta-en-internet-per http://brooklynne.net/profiles/blogs/comprar-ciavor-diario-tadalafil-gen-rico-envio-48-horas-ciavor http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/comprar-cialis-gen-rico-de-confianza http://whazzup-u.com/profiles/blogs/modrasil-sildenafil-citrate-120mg-como-puedo-comprar-pago http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/buy-tacrolimus-5mg-online-how-can-i-purchase-prograf-cheap http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-alfin-sildenafil-citrate-prix-alfin-toulon http://vaal-online.co.za/blogs/post/28671 http://www.sobgamers.com/gamer/blogs/post/87880 http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/order-erefil-120-mg-online-what-is-the-price-of-200-mg-of-erefil http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-metilcobalamina-1500mg-sin-receta

Zigod78

(Kugaw09, 2019.01.08 20:46)

http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-erasilton-sildenafil-citrate-50-mg-sin-receta
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/zuandol-pharmacie-sur-le-net-livraison-rapide-acheter-sildenafil
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/low-price-ambigra-50-mg-buy-online-cheap-ambigra-online
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-adcirca-40-mg-gen-rico-envio-rapido-brasil
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/order-vitarfil-cheap-where-can-i-buy-sildenafil-citrate-no-need
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/gemfibrozil-comprar-gen-rico-de-confianza-on-line-rep-blica
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/comprar-suvvia-25-mg-gen-rico-entrega-24h-sildenafil-citrate
http://bioimagingcore.be/q2a/50981/como-fa%C3%A7o-pra-comprar-esertia-menor-pre%C3%A7o-pela-internet
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/medovigor-sildenafil-citrate-livraison-rapide-baisse-prix
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/re-zoom-10-mg-sur-internet-moins-cher-acheter-prix-re-zoom-40mg
http://javamex.ning.com/profiles/blogs/achat-de-tiotropium-bromide-0-018mg-en-ligne-bon-prix-prix-tiova
http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-progesterona-de-forma-segura-pela-net-rep
http://opencu.com/profiles/blogs/activil-150-mg-puedo-comprar-en-internet-el-salvador
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/mesalamine-bas-prix-et-securise-combien-coute-le-mesalamine
http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/puedo-comprar-sildara-sildenafil-citrate-25-mg-de-forma-segura
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-telmisartan-urgente-ecuador-precio
http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/trouver-du-rizatriptan-bas-prix-maxalt-vendu-sans-ordonnance

Pawim46

(Jacoz79, 2019.01.07 11:46)

http://football.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-zydafil-tadalafil-20-mg http://recampus.ning.com/profiles/blogs/comprar-viagra-envio-rapido-brasil http://korsika.ning.com/profiles/blogs/discount-tamsulosin-0-4-mg-buy-online-tamsulosin-buy-virginia http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/achat-rapide-exerdya-tadalafil-bon-prix-exerdya-et-tadalafil-prix http://snopeczek.hekko.pl/228153/comprar-tada-diario-generico-precisa-receita-medica-brasil http://gennethub.com/blogs/1372/10322/pahtension-como-comprar-sin-receta-ahora-panama http://korsika.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-hidroclorotiazida-sin-receta http://football.ning.com/profiles/blogs/amore-36-buy-safely-where-to-order-tadalafil-no-prescription http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/low-price-alclimax-120-mg-buy-online-generic-alclimax-online http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/order-shinafil-200mg-online-where-can-i-order-sildenafil-citrate http://ggwadvice.com//index.php?qa=52382&qa_1=lifta-60mg-cheap-how-order-tadalafil-prescription-required http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/tretinoina-comprar-sin-receta-env-o-r-pido-per http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-circulass-rapid-sildenafil-citrate-25mg http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/nunite-sildenafil-citrate-en-ligne-bon-prix-commander-avec-visa http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/commander-vrai-en-ligne-vigoran-sildenafil-citrate-generique

Yigap02

(Silot67, 2019.01.06 19:44)

http://javamex.ning.com/profiles/blogs/snafi-livraison-rapide-bon-marche-tadalafil-40-en-luxembourg
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/discount-sildaprep-120-mg-order-online-how-can-i-purchase
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/buy-discount-virtus-150-mg-anyone-buy-virtus-online-no-rx
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/cheap-aciclovir-800mg-order-online-how-can-i-order-aciclovir
http://bobford.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-sivastin-simvastatin-r-pido-comprar
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/sildofil-o-acheter-en-ligne-generique-du-sildofil-en-france
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/sildrate-130mg-como-puedo-comprar-sin-receta-por-internet
http://bricolocal.com/profiles/blogs/order-revathio-200mg-online-revathio-the-cheapest
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-ciavor-diario-via-internet-brasil
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-mytadalaf-tadalafil-sin-receta
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-vizarsin-200mg-al-mejor-precio
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-warfarina-sin-receta-entrega-r-pida
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/buy-tagra-40mg-where-can-i-purchase-tadalafil-safely
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-viagra-gen-rico-envio-24-horas-pela-net
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/cheap-mildfil-20mg-buy-online-can-i-order-tadalafil-online
http://snopeczek.hekko.pl/229779/farmacia-linea-donde-comprar-fluticasona-garantia-argentina
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/como-posso-comprar-ciavor-tadalafil-gen-rico-envio-24h-brasil
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/comprar-ciavor-diario-gen-rico-sem-receita-medica-online-portugal
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/order-discount-sildehexal-200mg-online-buying-sildehexal-from-uk
http://www.1friend.com/blogs/2840/14524/farmacia-online-donde-comprar-cialis-40-mg-pago-visa-puerto-ric
https://www.mysocialpeople.com/blogs/2142/12962/progesterona-100-mg-comprar-sem-prescricao-brasil
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/avafil-120-mg-como-comprar-n-o-precisa-receita-m-dica-brasil

Axegu08

(Ulana74, 2019.01.05 04:53)

http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/order-viagra-200mg-low-price-generic-viagra-online-where-to-order
http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/como-posso-comprar-dejavu-sildenafil-citrate-100mg-sem-receita
https://www.olliesmusic.com/blog/12008/nortriptyline-25-mg-oР“в„–-acheter-moins-cher-oР“в„–-acheter-du-pamelor-a-geneve/
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/anaus-200mg-o-en-acheter-pas-cher-anaus-france-pas-cher
http://clan.hupshup.com/blogs/post/13856
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/order-alivher-50mg-online-order-alivher-150-mg-tab
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/commander-pilule-cyvel-tadalafil-generique-sur-le-net-bon-marche
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/orgodenafil-100-mg-comprar-en-l-nea
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/edalis-tadalafil-vrai-au-rabais-achat-sans-ordonnance-quel-est-le
http://wu-world.com/profiles/blogs/blupill-comprar-sin-receta-urgente-estado-libre-asociado-de
http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-risperidona-4-mg-fiable-argentina
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/purchase-generic-sildara-100-mg-online-where-can-i-purchase
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-generico-ciprofloxacina-1000mg-sin-receta-de-calidad
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/kenalogin-triamcinolone-4-mg-donde-comprar-sin-receta-ahora
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-avodart-dutasteride-0-5-mg-con
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-du-lozol-indapamide-2-5-mg-generique-sur-le-net-baisse
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/vegwana-buy-cheap-generic-vegwana-costco-2019-20mg
http://snopeczek.hekko.pl/228905/viagra-100mg-order-online-order-cheap-generic-viagra
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/refren-sildenafil-citrate-150-mg-comprar-gen-rico-entrega-r-pida
http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/generique-talys-tadalafil-achat-meilleure-pharmacie-en-ligne-pour
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/satisfil-sildenafil-citrate-130-mg-livraison-gratuit-bas-prix
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/idilico-100-mg-en-ligne-baisse-prix-commander-livraison-express
http://foodtube.net/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-ezetimibe-zetia-gen-rico-sem-receita-on
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/efavirenz-comprar-en-farmacia-online-con-entrega-r-pida-rep-blica

Ehibe89

(Amese04, 2018.12.30 18:48)

http://barbershoppers.org/blogs/post/45187 http://foodtube.net/profiles/blogs/buy-apcalis-60-mg-low-price-where-can-you-buy-apcalis-online http://clan.hupshup.com/blogs/post/13979 http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/rivastigmina-como-puedo-comprar-sin-receta-env-o-urgente-us https://www.olliesmusic.com/blog/18827/farmacia-online-donde-comprar-glimepiride-rГЎpido/ http://recampus.ning.com/profiles/blogs/comprar-vedafil-100mg-buen-precio-espa-a http://whazzup-u.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-novalif-200-mg-en-l-nea-comprar-novalif http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/ucol-tolterodine-4-mg-en-ligne-au-rabais-commander-avec http://whazzup-u.com/profiles/blogs/thelka-sildenafil-citrate-130-mg-livraison-express-prix http://wu-world.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-cialis-tadalafil-pago-visa http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/acido-mefenamico-500-mg-donde-comprar-sin-receta-con-garantia http://www.facecool.com/profiles/blogs/order-zuandol-150-mg-on-sale-buy-zuandol-online-where http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/tada-comprar-pela-net-brasil http://www.facecool.com/profiles/blogs/mitalis-20mg-baisse-prix-sur-internet-tadalafil-g-n-rique http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/sildenazinn-sildenafil-citrate-comprar-con-seguridad-chile-donde http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/buy-sideral-50mg-without-rx-how-to-buy-sildenafil-citrate-cheap http://foodtube.net/profiles/blogs/como-posso-comprar-refren-sildenafil-citrate-150mg-frete-gr-tis

Qowap73

(Odiqa34, 2018.12.30 03:33)

http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/como-puedo-comprar-generico-linezolida-online-usa
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-vasifil-mais-barato-vasifil-neo-quimica
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/puedo-comprar-fluticasone-nasal-fluticasone-sin-receta-barato
http://sn.ras.ru/index.php/blogs/1117/51130/order-cialestine-safely-buy-ci
http://crosstv.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-viagra-generique-bas-prix-sans-ordonnance-viagra-suisse
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/doxepine-pas-cher-achat-sur-internet-rapide-sinequan-vente-libre
http://bricolocal.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-refren-gen-rico-sem-receita-medica
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/xyorg-tadalafil-comprar-sin-receta-con-mastercard-guatemala
http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/buy-vigorplus-25-mg-on-sale-generic-vigorplus-buy-in-canada
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-amfidor-sin-receta-al
http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-vigrex-sildenafil-citrate-sin-receta-ahora-per
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/eskalith-300mg-en-ligne-baisse-prix-commander-site-fiable-acheter
http://medioteca.com.ar/blogs/post/5576
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-cipro-1000mg-gen-rico-barato-internet
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/fexion-sildenafil-citrate-como-comprar-de-forma-segura-usa
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/order-gramax-online-how-old-to-buy-gramax
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-valaciclovir-buen-precio
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/filda-tadalafil-moins-cher-site-fiable-france-tadalafil-generique
https://ikriate.me/blogs/855/17070/site-seguro-para-comprar-sildara-sildenafil-citrate-melhor-prec
http://brooklynne.net/profiles/blogs/donde-a-la-orden-xpandyl-40-mg-sin-receta-con-seguridad-puedo
http://javamex.ning.com/profiles/blogs/apcalis-sx-tadalafil-20mg-como-comprar-sin-receta-por-internet
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/getgo-tadalafil-sans-ordonnance-achat-sur-le-net-rapide-commande
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/buy-cheap-sinafil-40mg-online-where-can-i-order-tadalafil-in
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/order-viagrasan-100mg-online-viagrasan-discount-buy
http://socialchangesa.com/blogs/post/32843
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-lumigan-bimatoprost-3-mg
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/vigorite-pharmacie-achat-en-ligne-2018-acheter-vigorite-mylan
http://crosstv.ning.com/profiles/blogs/pefomax-150-mg-pas-cher-en-ligne-sans-ordonnance-comparatif-prix

Hoyum27

(Ituhu97, 2018.12.26 23:38)

https://l7300.tumblr.com
https://captfelix.tumblr.com
https://freedom-of-lo-ve.tumblr.com
https://feebz01.tumblr.com
https://not-good-at-goodbyes.tumblr.com
https://pauazc.tumblr.com
https://hissabintrashid.tumblr.com
https://dylenalover.tumblr.com
https://nekomew1.tumblr.com
https://thicc-gemini.tumblr.com
https://ellasaidso.tumblr.com
https://suicidegirl911.tumblr.com
https://7h01.tumblr.com
https://mimundoterminaenel.tumblr.com
https://buy-divalproex-125mg.tumblr.com
https://palavradepoder.tumblr.com
https://fernanda-lluz.tumblr.com

Ediho15

(Ososo75, 2018.12.25 09:55)

http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/ceclor-cefaclor-500mg-como-puedo-comprar-sin-receta-online
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/cialis-60mg-buy-cialis-where-to-buy-malaysia
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/comprar-tada-diario-60mg-gen-rico-urgente
http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/lorbinafil-buy-how-to-buy-sildenafil-citrate-in-trusted-medstore
http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-dali-20-mg-gen-rico-pre-o-brasil
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/clomiphene-50mg-achat-en-pharmacie-meilleur-prix-serophene-paris
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-hidroclorotiazida-gen-rico-forma-segura
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/comprar-powergra-200mg-sin-receta-de-forma-segura-estados-unidos
http://jaktlumaczyc.pl/69959/site-seguro-para-comprar-cialis-generico-sem-receita-brasil
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/site-achat-tantrix-25-mg-sildenafil-citrate-achat-en-ligne
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/clindamicina-comprar-en-una-farmacia-en-linea-ahora-estados
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-rivastigmine-1-5-mg-sin-receta
http://bricolocal.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-calcitriol-0-25mg-urgente
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/donde-puedo-comprar-generico-tagra-10-mg-r-pido-espa-a
http://bricolocal.com/profiles/blogs/pamelor-25mg-comprar-de-forma-segura-na-internet-brasil
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-disilden-con-seguridad
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-fluconazol-sin-receta-con-garantia-chile
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-cefaclor-barato-cefaclor-500mg-8-comprimidos
http://barbershoppers.org/blogs/post/45244
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/dejavu-200-mg-o-en-acheter-bas-prix-faut-il-une-ordonnance-pour
http://www.1friend.com/blogs/2846/15633/site-seguro-para-comprar-diclofenaco-50-mg-generico-rapido-on-l

Bimus78

(Iqoga35, 2018.12.16 17:09)

http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/cheap-ventolin-inhaler-0-1-mg-buy-online-how-can-i-order
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-xyorg-entrega-r-pida-m
http://ggwadvice.com//index.php?qa=52285&qa_1=sildenafil-livraison-discrete-sildenafil-citrate-ordonnance
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/nizagara-sildenafil-citrate-120-mg-en-ligne-pas-cher-commander
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-dirtop-100mg-en-l-nea-espa-a-dirtop-precio
http://ggwadvice.com//index.php?qa=53612&qa_1=low-price-vigra-100mg-order-online-how-order-vigra-online-uk
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/buy-zeus-150-mg-low-price-order-zeus-florida
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/donde-a-la-orden-viraha-env-o-r-pido-ecuador-comprar-sildenafil
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/sildenafilo-y-fluoxetina-comprar-sin-receta-con-seguridad
http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/vigrex-sildenafil-citrate-como-puedo-comprar-sin-receta-con
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/order-levofloxacin-250mg-online-levofloxacin-250-mg-tablet-cost
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/order-xyorg-20mg-on-sale-where-to-purchase-tadalafil-no-rx-needed
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/probenecida-500-mg-como-comprar-gen-rico-de-forma-segura-pela
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-clorambucilo-2mg-sin-receta-de-calidad
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/cheap-viagra-130mg-order-online-where-can-i-buy-viagra-pills
http://vaal-online.co.za/blogs/post/28641
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/inderal-la-propranolol-80-mg-comprar-sem-prescri-o-portugal
https://www.olliesmusic.com/blog/26322/donde-para-ordenar-amilorida-en-lГ­nea-amilorida-compra-venta/
http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-edegra-50mg-por-internet-espa-a-donde-comprar
http://crosstv.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-blupill-sildenafil-citrate-gen-rico-1
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/comprar-blupill-gen-rico-r-pido-brasil
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/valtrex-500mg-order-safely-where-to-order-valacyclovir-safely
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/comprar-viasil-sildenafil-citrate-100-mg-gen-rico-de-forma-segura
https://bemysoul.com/blogs/post/14268
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/ramipril-order-online-generic-ramipril-pills-cheap
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/celeste-tadalafil-40-mg-comprar-sin-receta-y-pagar-con-visa
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/glimepirida-como-puedo-comprar-sin-receta-ahora-estados-unidos
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/site-fiable-pour-achat-mclafil-tadalafil-achat-mclafil-40-en

Yuguq44

(Kayes75, 2018.12.14 22:21)

http://foodtube.net/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-arpamyl-40-mg-sin-receta
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/viagra-sildenafil-citrate-sur-internet-au-rabais-achat-viagra
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/verapamil-calan-80mg-onde-comprar-gen-rico-n-o-precisa-receita-m
http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-tecnomax-y-pagar-con-mastercard-per
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/achat-rapide-sindex-plus-bas-prix-paiement-mastercard-acheter
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/havante-120-mg-como-posso-comprar-com-desconto-brasil
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-escitan-sildenafil-citrate-gen-rico-na
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-careprost-bimatoprost-sin-receta
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/comprar-escitan-150mg-urgente-na-internet-onde-comprar-sildenafil
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/purchase-unigra-200-mg-is-it-safe-to-buy-generic-unigra-online
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/viagra-sildenafil-citrate-50-mg-onde-comprar-gen-rico-de-forma
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/commander-du-filagra-sildenafil-citrate-120-mg-en-ligne-pas-cher
http://showmeanswer.com/index.php?qa=38240&qa_1=farmacia-comprar-generico-adcirca-comprar-tadalafil-masticable
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/generique-famciclovir-250mg-acheter-bon-prix-acheter-famciclovir
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/tadovas-tadalafil-donde-puedo-comprar-en-internet-andorra-comprar
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/viraha-sildenafil-citrate-en-ligne-bon-marche-rapide-acheter
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-diserec-200mg-por-internet-usa-quiero-comprar

Qokam75

(Asagu95, 2018.12.09 01:20)

http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/cupid-120mg-buy-online-cupid-in-spain-over-the-counter http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/buy-maxigra-no-prescription-generic-overseas-for-maxigra-200mg http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/buy-vasifil-no-prescription-how-to-buy-vasifil-online-usa http://bricolocal.com/profiles/blogs/tazzle-60-mg-comprar-gen-rico-na-internet-no-brasil http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/order-religra-50mg-low-price-how-can-i-order-sildenafil-citrate http://gennethub.com/blogs/1388/10333/achat-discrete-patrex-sildenafil-citrate-site-de-confiance-po https://www.loosemusicent.com/blogs/1186/13416/low-price-adapalene-15-mg-order-online-where-can-i-buy-adapal http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/tadarich-tadalafil-60mg-como-posso-comprar-gen-rico-de-confianza http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=66612&qa_1=commander-dafilar-tadalafil-baisse-recherche-dafilar-cher http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/d-nde-comprar-generico-flomax-tamsulosin-env-o-libre-bolivia http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-atomoxetina-40mg-por-internet-puerto-rico http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-du-refeel-tadalafil-au-maroc-sans-ordonnance http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-lovex-de-confianza-internet

Afeci33

(Alali99, 2018.11.30 10:46)

https://blueskyfullofstarss.tumblr.com https://elazul-es-un-color-calido.tumblr.com https://basti-sr.tumblr.com https://jay-nicay8d.tumblr.com https://suicidegirl911.tumblr.com https://ca-e-r.tumblr.com https://crazyalfred101.tumblr.com https://mingau-de-chocolate.tumblr.com https://loucolobolupin.tumblr.com https://n-i-n-a01.tumblr.com